Hraška

Hraska-letak-1-320-358 Hraska-letak-2-348-358
    Hraška na obalování Hraška na zahušťování Hraška Vanilka
    pikantní s chilli a česnekem jemná bez chilli a česneku sladká na obalování, do těst
    hraska_etiketa_obalovani hraska_etiketa_zahustovani hraska_etiketa_vanilka

      Číst dál: Druhy a jejich složení

      Kategorie: Hraška

      Hraška obsahuje méně než 10 mg gliadinu na kg. Tato hodnota znamená, že neobsahuje žádný lepek. Množství menší než 10 mg/kg se již nezjišťuje, protože dle minulé i současné legislativy je ještě množství gliadinu 20 mg/kg hodnoceno jako bez lepku.

      Protokoly posledních rozborů 

      Gliadin-HJ-120807

      Gliadin-HP-120807

      Číst dál: Bez lepku

      Kategorie: Hraška

      vejce-hraskaJednou z možností jak nahradit v jídle vajíčka a ještě navýšit nutriční hodnotu pokrmu je použití Hrašky. Hraška je unikátní český výrobek z ryze přírodních produktů, který neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva. Je to lahodná hrachová směs, která se vyrábí ve třech chuťových variantách.

       

      DÁVKOVÁNÍ   

      1 vejce = 1 lžíce = cca 20 g Hrašky anebo na 1kg mouky dáváme 100 g Hrašky. (Skutečné množství Hrašky je potřeba vyzkoušet dle typu těsta a druhu použitých mouk. V některých případech stačí 15 g, např. při přípravě palačinek či kynutého těsta).

      VLASTNOSTI

      • Hraška je výživná směs hrachu a bezlepkových obilovin, obsahuje kvalitní bílkoviny a má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů. Je zdrojem železa, hořčíku a zinku. Diabetici ocení, že má navíc nízký glykemický index, což je pro ně velmi důležité.
      • Vlastnosti Hrašky umožňují snížení nebo úplné vynechání vajíček v pokrmech.
      • V těstech napomáhá spojení jednotlivých mouk a zlepšuje kvalitu těsta, obzvláště při použití celozrnné nebo bezlepkové mouky. Běžně má větší množství těchto mouk v pečivu za následek těžkost, suchost a drobivost moučníku.
      • Hraška dodá moučníkům pěknou barvu a zlepší jejich výživnou hodnotu. S těstem se bude lépe pracovat a výsledný pokrm získá na chutnosti i lehkosti. Nebude se drobit a současně ani neztratí na křehkosti.
      • Nutno však říci, že Hraška při vaření nenahradí našlehaný sníh z vaječných bílků.

      POUŽITÍ

      Hrašku buď jednoduše smícháme s moukou a těsto dále zpracováváme obvyklým způsobem nebo ji nejprve smícháme s tekutinou, necháme cca 10 minut odstát a pak postupujeme jak jsme zvyklí. Při druhém způsobu se výrazně zvýší účinnost náhrady vajec v těstě. Konkrétní použití pro každý druh Hrašky uvádíme dále.

      Číst dál: Náhrada vajec Hraškou

      Kategorie: Hraška

      Výživové hodnoty byly stanoveny rozborem, tzn. mají vyšší přesnost než nutriční hodnoty stanovené výpočtem.

      Obsah živin ve 100 g Hrašky:

      Číst dál: Výživové hodnoty

      Kategorie: Hraška

      Hraška je vhodná současně pro několik diet. Především pro onemocnéní celiakií a diabetem. Dále je Hraška vhodná pro sportovce a obecně pro zdravou výživu.

      Číst dál: Dietetické vlastnosti Hrašky

      Kategorie: Hraška

      Objevitelka hrašky Ing. Eliška Škvařilová pořádala v 80. letech minulého století kurzy pro zájemce o zdravé vaření. Frekventanti na ní požadovali, aby je naučila i zdravěji smažit. Využila proto své znalosti východní kuchyně a již v té době je učila obalovat v ochucené směsi hrachu a obilovin. Po roce 2000 pak tuto směs přivedla k takové dokonalosti, že může nahrazovat i vejce v těstech a při zapékání. Významně se tímto vývojem zlepšila i její účinnost při zahušťování polévek a omáček.

      Kategorie: Hraška

      Pro úspěšné použití Hrašky uvádíme několik typů, triků a postřehů.

      Číst dál: Tipy-Triky

      Kategorie: Hraška

      Počet porcí jednotlivých pokrmů, které připravíte z kila Hrašky.

      Číst dál: Počet porcí z Hrašky

      Kategorie: Hraška
      Přehled tuků z pohledu vhodnosti k pečení a smažení. Tab. č. 4 z úvodu ke knize Cukroví a moučníky tentokrát zdravě.

      Číst dál: Tuky z pohledu vhodnosti ke smažení

      Kategorie: Hraška

      Smažení nikdy nebude možno považovat za zdraví prospěšné. Ani není našim cílem, aby někdo smažil více než smaží. Pro ty, kteří již dnes nesmaží doporučujeme Hrašku k zahušťování polévek a omáček, zapékání zeleniny a jako náhradu vajec v těstech.

      Cílem naší nabídky těstíčka k obalování je, aby ten kdo již smaží, smažil zdravěji a levněji.

      Číst dál: Obalování v Hrašce nutričně i cenově

      Kategorie: Hraška

      TOPlist

      Dobrý den