Hraška

Co je to Hraška?

Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.

Hraška je úžasná obalovací směs na přípravu těstíčka, ve kterém rychlé za dravěji obalíte zřízky, zeleninu, houby,….a to bez použití vajec. Hraškou zdravě zahustíte polévky, omáčky, šťávy, guláš a další pokrm. V těstech a karbanátcích Hraška dobře pojí a proto umožňuje vynechání vajec.

Hraška slouží k přípravě základu pomazánek, dresinků a bešamelových omáček na zeleninu vařenou v páře nebo na zapékání.

Spojení vysoké výživové hodnoty a mimořádně dobrých kulinářských vlastností Hrašky umožňuje zařadit mezi zdravé pokrmy i v české kuchyni oblíbené omáčky, knedlíky, zahuštěné polévky, smaženou zeleninu a ovoce.

Chuť jídel z Hrašky je nezapomenutelná. Uspokojí i náročné strávníky, neomrzí a vždy si nás získá svoji přitažlivostí.

Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.


Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).

Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky.

Hraška

Hraška na obalování Hraška na zahušťování Hraška Vanilka
pikantní s chilli a česnekem jemná bez chilli a česneku sladká na obalování, do těst
821 Hraška na zahušťování 817

Číst dál: Druhy a jejich složení

Kategorie: Hraška

Hraška obsahuje méně než 10 mg gliadinu na kg. Tato hodnota znamená, že neobsahuje žádný lepek. Množství menší než 10 mg/kg se již nezjišťuje, protože dle minulé i současné legislativy je ještě množství gliadinu 20 mg/kg hodnoceno jako bez lepku.

Protokoly posledních rozborů 

Gliadin-HJ-120807

Gliadin-HP-120807

Číst dál: Bez lepku

Kategorie: Hraška

vejce-hraskaJednou z možností jak nahradit v jídle vajíčka a ještě navýšit nutriční hodnotu pokrmu je použití Hrašky. Hraška je unikátní český výrobek z ryze přírodních produktů, který neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva. Je to lahodná hrachová směs, která se vyrábí ve třech chuťových variantách.

 

DÁVKOVÁNÍ   

1 vejce = 1 lžíce = cca 20 g Hrašky anebo na 1kg mouky dáváme 100 g Hrašky. (Skutečné množství Hrašky je potřeba vyzkoušet dle typu těsta a druhu použitých mouk. V některých případech stačí 15 g, např. při přípravě palačinek či kynutého těsta).

VLASTNOSTI

  • Hraška je výživná směs hrachu a bezlepkových obilovin, obsahuje kvalitní bílkoviny a má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů. Je zdrojem železa, hořčíku a zinku. Diabetici ocení, že má navíc nízký glykemický index, což je pro ně velmi důležité.
  • Vlastnosti Hrašky umožňují snížení nebo úplné vynechání vajíček v pokrmech.
  • V těstech napomáhá spojení jednotlivých mouk a zlepšuje kvalitu těsta, obzvláště při použití celozrnné nebo bezlepkové mouky. Běžně má větší množství těchto mouk v pečivu za následek těžkost, suchost a drobivost moučníku.
  • Hraška dodá moučníkům pěknou barvu a zlepší jejich výživnou hodnotu. S těstem se bude lépe pracovat a výsledný pokrm získá na chutnosti i lehkosti. Nebude se drobit a současně ani neztratí na křehkosti.
  • Nutno však říci, že Hraška při vaření nenahradí našlehaný sníh z vaječných bílků.

POUŽITÍ

Hrašku buď jednoduše smícháme s moukou a těsto dále zpracováváme obvyklým způsobem nebo ji nejprve smícháme s tekutinou, necháme cca 10 minut odstát a pak postupujeme jak jsme zvyklí. Při druhém způsobu se výrazně zvýší účinnost náhrady vajec v těstě. Konkrétní použití pro každý druh Hrašky uvádíme dále.

Číst dál: Náhrada vajec Hraškou

Kategorie: Hraška

Výživové hodnoty byly stanoveny rozborem, tzn. mají vyšší přesnost než nutriční hodnoty stanovené výpočtem.

Obsah živin ve 100 g Hrašky:

Číst dál: Výživové hodnoty

Kategorie: Hraška

Objevitelka hrašky Ing. Eliška Škvařilová pořádala v 80. letech minulého století kurzy pro zájemce o zdravé vaření. Frekventanti na ní požadovali, aby je naučila i zdravěji smažit. Využila proto své znalosti východní kuchyně a již v té době je učila obalovat v ochucené směsi hrachu a obilovin. Po roce 2000 pak tuto směs přivedla k takové dokonalosti, že může nahrazovat i vejce v těstech a při zapékání. Významně se tímto vývojem zlepšila i její účinnost při zahušťování polévek a omáček.

825

Autorka produktové řady HRAŠKA Ing. Eliška Škvařilová

 

Kategorie: Hraška

Pro úspěšné použití Hrašky uvádíme několik typů, triků a postřehů.

Číst dál: Tipy-Triky

Kategorie: Hraška
Přehled tuků z pohledu vhodnosti k pečení a smažení. Tab. č. 4 z úvodu ke knize Cukroví a moučníky tentokrát zdravě.

Číst dál: Tuky z pohledu vhodnosti ke smažení

Kategorie: Hraška

Smažení nikdy nebude možno považovat za zdraví prospěšné. Ani není našim cílem, aby někdo smažil více než smaží. Pro ty, kteří již dnes nesmaží doporučujeme Hrašku k zahušťování polévek a omáček, zapékání zeleniny a jako náhradu vajec v těstech.

Cílem naší nabídky těstíčka k obalování je, aby ten kdo již smaží, smažil zdravěji a levněji.

Číst dál: Obalování v Hrašce nutričně i cenově

Kategorie: Hraška

Počet porcí jednotlivých pokrmů, které připravíte z kila Hrašky.

Číst dál: Počet porcí z Hrašky

Kategorie: Hraška

TOPlist

Dobrý den